Ȋn legendele grecești existǎ aceastǎ fatǎ, Pandora, oferitǎ oamenilor de zei sprea a se cǎsǎtori cu cel mai meritos om și a cǎrei zestre reprezenta o cutie din aur special fǎcutǎ de zei ȋn care au pus toate emoțiile. La nunta fetei este desfǎcutǎ cutia cu zestre pentru a vedea ce conține eliberȃnd astfel emoțiile ȋn lumea oamenilor. Ultima care a ieșit din cutie a fost speranța, foarte temǎtoare. Și povestea se terminǎ pe aici.
Cumva narațiunea transmite cǎ prin aceastǎ ȋnselǎciune, Pandora, zeii au vrut sǎ ȋi pedepseascǎ pe oameni dȃndu-le emoțiile, dar ȋn același timp au primit și speranța, emoția cea bunǎ cumva …
Ȋn acest articol Prietenele noastre emoțiile concluzionam cǎ toate emoțiile noastre sunt benefice și utile și cǎ ele sunt o busola ȋnternǎ care ne ajutǎ sǎ navigǎm prin viatǎ. Ceea ce avem de fǎcut ȋn acest sens este sǎ ȋnvǎțǎm sǎ ascultǎm mesajul emoțiilor noastre fǎrǎ a acționa compulsiv din spațiul emoțional.
Doar cǎ dintre toate emoțiile, speranța este ȋntradevǎr ceva aparte. Modul constructiv și cel destructiv de a lucra cu aceastǎ emoție sunt foarte ușor de confundat. Pentru a demonstra acest lucru am sǎ folosesc douǎ personaje imaginare Gheorghe și Vasile care au amandoi de descifrat același puzzle cilindric imaginar pe care nici unul dintre ei nu știe cum sǎ ȋl desfacǎ.
Orice asemǎnare cu persoane reale este pur ȋntamplǎtoare și neintenționatǎ.
Gheorghe, cu speranța ȋn suflet, se apucǎ și tot ȋnvȃrte la el fǎrǎ sǎ se gȃndeascǎ la un plan de acțiune și fǎrǎ sǎ ȋși analizeze miscǎrile deja fǎcute. El ajunge ȋn scurt timp sǎ repete aceleași miscǎri din nou și din nou cu speranța cǎ de data aceasta cilindrul se va deschide.
Gherghe sperǎ cǎ soluția lui va functiona de data aceasta, deși a mai ȋncercat fix aceeași combinație și dǎțile trecute, dar poate acum soarta/dumnezeu/destinul va ține cu el de data aceasta.
Credința manifestatǎ ca speranța ȋn Dumnezeu poate duce la același tip de comportament dacǎ este folositǎ ca justificare a lenii și indiferenței personale și ca o scuzǎ pentru neasumarea responsabilitǎții propriei evoluții și stǎri de bine.
Vasile, cu speranța cǎ existǎ cel puțin o soluție corectǎ analizeazǎ cilindrul, ȋși face un plan de acțiune, ȋși analizeazǎ miscǎrile fǎcute, reevalueazǎ planul de a ajunge la posibila soluție și ȋntr-un final cilindrul se deschide.
Vasile sperǎ cǎ existǎ o soluție corectǎ la care va ajunge și pentru aceasta ȋși stabilește un plan de acțiuni pe care ȋl evalueazǎ și adapteazǎ constant.
Ȋn ȋncheiere vǎ las cȃteva citate pe care eu le consider relevante pentru cele menționate mai sus 🙂
Roagǎ-te, studiazǎ, experimenteazǎ, noteazǎ-ți rezultatele experimentelor, roagǎ-te, studiazǎ, experimenteazǎ, noteazǎ-ti rezultatele experimentelor și ȋntr-o zi vei descoperi piatra filozofalǎ (rezultatul dorit)
Cand este clar cǎ nu mai poți obține ceea ce ȋți dorești, nu renunța! Schimbǎ-ți modul prin care ȋncerci sǎ obții ceea ce ȋți dorești.
Nici o problemǎ nu poate fi rezolvatǎ cu același nivel de cunoaștere cu care a fost creatǎ.
Privind InOglinda, amintește-ți că vezi ceea ce alegi să vezi, dar ea reflectă ȋntregul!