Dezvoltare de la personalitate

Dezvoltarea personală ca și formă de consiliere se adresează celor care doresc să ȋși ȋmbunătățească relația cu sine, cu ceilalți, să ȋși descopere potențialul creator, să ȋnvețe cum să exprime acest potențial ȋn moduri constructive și benefice atȃt pentru ei cȃt și pentru cei din jurul lor.

Ȋn același timp se adresează celor care vor să facă o schimbare ȋn viața lor, celor care ȋnțeleg, cel puțin teoretic că fără a schimba ceva ȋn felul lor de a fi, circumstanțele exterioare din viața lor vor fi ca o piesă de teatru cu aceeași regie dar actori diferiți dar nu știu de unde să ȋnceapă sau cum să ȋnceapă această schimbare.

Fiind vorba de o formă de consiliere și nu terapie, nu se adresează persoanelor diagnosticate cu boli mentale.

Cȃnd vine vorba de dezvoltarea personală, eu aș prefera să folosesc sintagma „dezvoltarea de la personalitate”, deși pentru a ajunge la ȋnțelegerea acestei sintagme va trebui să ȋnțelegem și să integrăm natura personalității noastre.

Noi ca și ființe, venim aici ȋn corpul fizic, ȋn dimensiunea materială, pentru a asimila anumite lecții, pentru a evolua și experimenta. Ȋncepem, ȋncă de la primii ani de viață ȋn corpul fizic să ne dezvoltăm personalitatea, ca o formă de exprimare a nevoilor și curiozităților pe care le avem nativ față de ceea ce este ȋn jurul nostru. Și ȋn timp o șlefuim astfel ȋncȃt să ni se valideze și raspundă pozitiv nevoilor noastre.

Doar că, de multe ori, modul ȋn care reușim să ne satisfacem aceste nevoi momentane, ca o soluție temporară este bună – practic este cel mai bun mod pe care l-am găsit ȋn acel moment, dar ca și soluție pe termen lung poate fi una mai puțin benefică. Dacă nu ne reevaluăm motivul pentru care ne comportăm așa ȋn mod conștient și constant riscăm să rămȃnem cu moduri de a ne comporta care acum ne sunt distructive.

Ar fi foarte ușor și tentant să spunem „gata de acum ȋn colo eu sunt eu, știu cine sunt, nu mai am nevoie de personalitatea mea, sunt ființa independentă și suverană care am fost tot timpul”. Replică și gand ușor de accesat mai ales pentru aceia dintre noi care am citit și cărți de „spiritualitate” nu doar de psihologie clasică.  Doar că aceasta este capcana cea mai mare a personalității ȋn care putem ușor cădea și din care ieșim cel mai greu 🙂

Nu putem fugi de personalitatea noastră deoarece este creația noastră, parte integrantă din noi. Egoul, identitatea egotică care nu reprezintă decat un alt nume dat personalității, ne reprezintă pe noi, ceea ce credem noi despre noi. Nu putem lupta contra lui pentru că am lupta de fapt contra noastră. Să fugim ȋn „spiritualitate” de el ar ȋnsemna să ne mințim pe noi ȋnșine și să nu ne acceptăm ȋn ȋntregime așa cum suntem.

Dar putem ȋnvăța să integrăm și să ȋnțelegem natura personalității noastre și motivul pentru care am creat-o, mai mult sau mai puțin conștienti și să ne asumăm răspunderea pentru aceste decizii, luȃnd altele acum care să se potrivească situației prezente și nevoilor noastre actuale.

Aceasta este terapia pe care o propun, pentru cine vrea să lucrăm pentru integrarea personalității ca un ȋntreg și dezvoltarea conștiinței și percepției de sine dincolo de limitările minții și corpului fizic. Aceasta implică acceptarea ȋn ȋntregime a personalității noastre, a limitărilor ei și a lucra cu calm, răbdare, acceptare și ȋncredere spre integrarea și transcederea acestora spre conștiința ființei noastre.

Pentru mai multe detalii și programări vă stau cu bucurie la dispoziție la 0760.989.442 sau marian.duminica@inoglinda.com

Dacă ţi-a plăcut acest articol, îl poţi distribui rapid prietenilor folosind unul din canalele de mai jos.