Și noi cu cine votǎm

Și noi cu cine votǎm este una dintre ȋntrebǎrile care ȋmi rǎsunǎ ȋn minte de ceva vreme. Natura acestei ȋntrebǎri nu este una politicǎ ci una socio-culturale. Mǎ refer la lipsa promovǎrii modelelor comportamental-morale ȋn societatea noastrǎ. Sunt sigur, ele ȋncǎ existǎ dar nu prea ajung sǎ fie ȋn lumina reflectoarelor pentru prea mult timp. Sau cel puțin așa era ultima datǎ gȃnd am butonat televizorul din lipsǎ de activitate … Sigur cǎ am vǎzut tot felul de ființe prin emisiuni dar sincer sǎ fiu eu le ȋncadrez ȋn catgoria non-modelelor. Acele modele care sunt pe principiul “așa NU”.

Nevoia de a cǎuta un model (un exemplu de urmat) nu este una primarǎ. Este derivatǎ din felul ȋn care am fost educați sǎ fim cȃnd eram mici. Procesul de socializare (de integrare ȋn societarea adulților care ȋl cresc) pe care copilul ȋn experimenteazǎ este cel care determinǎ cȃt de amplǎ este aceastǎ nevoie și sub ce formǎ se manifestǎ.

Fie cǎ vorbim de cazul ȋn care avem nevoie sǎ gǎsim “și alții ca noi” fie cǎ vorbim de cazul ȋn care avem nevoie sǎ vedem “cum fac cei mari” acest lucru, baza pentru aceastǎ nevoie vine din neȋncrederea ȋn forțele proprii. Din lipsa de conectare la propriul nostru sistem intern care sǎ ne spunǎ ce este bine și ce nu este bine pentru noi. Avem nevoie sǎ gǎsim acastǎ confirmare ȋn exterior. Voi scrie un articol dedicat pentru a detalia motivul pentru care nu mai suntem ȋn contact cu acest sistem intern de ghidare (emoțiile noastre) și ce ar trebui sǎ facem pentru a ne reconecta la el. Acum sǎ ne concentrǎm pe nevoia de a avea modele și felul cum aceasta este modulatǎ de societatea ȋn care trǎim.

Nu vorbesc acum de cazul ȋn care cineva are nevoie de cunoștințe de specialitate dintr-un anumit domeniu. Ȋn aceste situații cu toții mergem și ȋntrebǎm, citit un articol/o carte ne documentǎm. Vedem cum au fǎcut alții, pe scurt. Dar și ȋn acest caz citești, ȋnțelegi și apoi adaptez conform nevoilor tale sau doar copiezi pur și simplu și te rogi sǎ funcționeze …

Acum revenind la modelele societǎții și la nevoia de a cǎuta / adapta astfel de modele moral comportamentale. Chiar dacǎ ar trebui sǎ ȋnvǎțǎm sǎ avem ȋncredere ȋn propriul nostru sistem de navigare pȃnǎ ajungem sǎ facem acest lucru ce ar trebui sǎ facem? Cum și de unde sǎ gǎsim modele temporare care sǎ ne inspire și sǎ ne ajute sǎ ȋnvǎțǎm sǎ avem ȋncredere ȋn noi și sǎ acționǎm spre binele nostru? Pentru rǎspunsul la aceste ȋntrebǎri va trebui sǎ gǎsim modele exterioare pe care pentru o perioadǎ de timp sǎ le urmǎm.

Urmat ca urmat dar este foarte important sǎ ȋnvǎțǎm sǎ interiorizǎm acele practici, obiceiuri, comportamente și atitudini ale “mentorului” și nu doar sǎ le imitǎm pur și simplu fǎrǎ a ȋnțelege de ce…

Și de aici apre dilema mea cea mare … Sunt curios ȋn natura mea și chiar dacǎ nu am ajuns ȋncǎ sǎ exprim ȋn exterior anumite ȋngrijorǎri / nemulțumiri / observații pe care le am asupra a ceea ce se ȋntȃmplǎ ȋn jurul meu, observ felul cum evolueazǎ lucrurile și care sunt direcțiile spre care se ȋndreaptǎ destul de bine.

Rolul muzicii și al teatrului ȋn antichitate era acela de a promova anumite modele comportamentale, de a ȋncuraja sau descuraja anumite acțiuni, anumite tipare de gȃndire …

Odatǎ cu evoluția societǎții și a tehnologiei a apǎrut și filmul, muzica a evoluat și a ajuns sǎ aibǎ si un suport de imagini dar ȋn același timp a ajuns sǎ ȋși piardǎ natura ritualicǎ sacrǎ și sǎ devinǎ ceva comercial.

Facem și noi un ban cinstit” este raspunsul pe care marea majoritate a producǎtorilor din media ȋl au dacǎ sunt ȋntrebați despre moralitatea mesajelor pe care le transmit sau dacǎ ȋși asumǎ raspunderea pentru ceea ce difuzeazǎ din punct de vedere moral … Pe scurt nu mai conteazǎ atȃt de mult ce atȃt timp cȃt face rating bun …

Ceea ce observ și despre ceea ce vreau sǎ vorbesc ȋn acest articol este faptul cǎ muzica și filmele moderne promoveazǎ valori și atitudini destructive pentru individ și societate ȋn sine. Aș putea sǎ iau filme la analizat și melodii pe care sǎ le comentez dar m-aș ȋntinde foarte mult cu acest articol.

Vreau să punctez câteva elemente comune pentru marea majoritate a producţiilor media. Lista cu siguranţă este mult mai mare.

  • ceea ce reprezintǎ relația de cuplu: mǎ refer aici mai ales la toate acele melodii siropoase ȋn care light motivul este “fǎrǎ tine sunt nimic” sau filme ȋn care sunt promovate relații disfuncționale ca normalitate și tot felul de dinamici amoroaso – siropoase ca fiind idealul iubirii și forma normalǎ de manifestare;
  • ceea ce ȋnseamnǎ manifestarea feminitǎții sau a masculinitǎții: mǎ refer aici la acele filme ȋn care personajul feminin se folosește de seducție pentru a obține informții sau beneficii pe care altfel nu le-ar fi obținut sau ȋn care personajului feminin ȋn cresc mai multe coaie decȃt oricǎrui alt personaj din film și stfel ȋi “bate pe toți” sau la filmele ȋn care personajul masculin care “cȃștigǎ la final” este un fel de chestie incapabilǎ de a transmite sau percepe emoții, la fel de rece precum gheața, sau acele personaje masculine care sunt de o aroganțǎ maximǎ și care ȋși permit sǎ cumpere / obținǎ orice vor folosind banii etc;
  • modul cum ar trebui sǎ lucrǎm cu emoțiile noastre și la felul cum ar trebui sǎ gestionǎm situațiile “emoționante”: ma refer aici la toate situațiile ȋn care sunt ȋncurajate acțiunile surogat precum fumatul, consumatul de alcool, droguri etc.

Deși pare cǎ ceea ce spun este o puțin exagerat, ȋn sensul cǎ știm cu toții cǎ este doar un film și cǎ nu ar trebui sǎ luǎm de bun tot ceea ce vedem, totuși lucrurile nu sunt chiar așa de simple …

Existǎ o lipsǎ realǎ de formare pe ceea ce ȋnseamnǎ educația emoționalǎ; pe ceea ce ȋnseamnǎ principiile feminine și masculine ȋn exprimare constructivǎ; pe ceea ce ȋnseamnǎ exprimarea și experimentarea propriei sexualitǎți; pe ceea ce ȋnseamnǎ disciplina mentalǎ autenticǎ ȋn societatea noastrǎ. Pe acest fundal ȋndiferent de cȃte avertizǎri am pune ȋnaintea unui film nu putem ȋmpiedica pe cineva sǎ ȋl priveascǎ. Și dacǎ aceastǎ persoanǎ, indiferent de ce vȃrstǎ are corpul fizic, nu are o ȋnțelegere interiorizatǎ a cine este și ceea ce se ȋntȃmplǎ cu el va prelua ceea ce vede ȋn filme de la nivel subconștient – intuitiv.

Sunt de acord cǎ fiecare ar trebui sǎ fie responsabil pentru propriile lui trǎiri și pentru propria lui evoluție și fapte dar fǎrǎ un exemplu – o linie de ghidare și mod de a defini normalul evoluția de unul singur este lungǎ și anevoioasǎ.

Și apoi apre situația “copilului”. Cel care nu este sigur dacǎ așa este bine sau rǎu și aceastǎ nesiguranțǎ ȋl va determina sǎ caute modele și exemple ȋn exteriorul lui. Cǎutare care nu ȋl va ajuta prea mult dȃndu-se valorile promovate actual. Nu știu dacǎ aceste nonvalori sunt promovate cu bunǎ științǎ sau nu, și nici nu vreau sǎ ajung la aceastǎ ȋntrebare. Ceea ce vreau sǎ fac este sǎ atrag un semnal de alarmǎ asupra  faptului cǎ este important sǎ ne asumǎm rǎspunderea pentru propria noastrǎ evoluție și sǎ nu mai acceptǎm necondiționat și fǎrǎ sǎ interiorizǎm nici o formǎ de cunoaștere teoreticǎ.

Nu promovez și nici nu ȋncurajez sǎ ne investim timpul ȋn ceea ce se cheamǎ “teoria conspirațiilor” pentru cǎ este important sǎ ne asumǎm rǎspunderea pentru faptele noastre, nu sǎ dǎm vina pe ceilalți pentru ceea ce le permitem sǎ ne facǎ.

Cu toate acestea cred cǎ promovarea unor valori autentice și care sǎ arate celor ȋncǎ nesiguri pe ei și modul normal de a face lucrurile ar ajuta foarte mult. Este acelasi principiu ca la educarea unui copil mic. Nu ȋl lași sǎ creadǎ / facǎ toate prostiile …

Este cumva raspunderea noastrǎ a tuturor sǎ ne detașǎm de nonvalori, sǎ cǎutǎm și sǎ susținem valorile autentice și sǎ fim un exemplu  viu al manifestǎrii acelor valori ȋn care credem. Ȋn felul acesta vom putea evolua atȃt noi ca indivizi cȃt și noi ca societate pentru cǎ ȋntregul (societatea) cȃt și individul sunt interconectați și nu pot exista unul fǎrǎ celǎlalt (societatea – statul – tara este formatǎ din oameni nu poate exista pur si simplu fǎrǎ oameni care sǎ creadǎ ȋn acest construct – concept).

Privind InOglinda, amintește-ți că vezi ceea ce alegi să vezi, dar ea reflectă ȋntregul!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, îl poţi distribui rapid prietenilor folosind unul din canalele de mai jos.

Opinii

opinii