În scumpa noastră țărișoară s-a lansat o nouă modă: coaching-ul. Găsești cursuri și școli de coaching pe toate drumurile care livrează „antrenori” pe bandă rulantă. Dar oare ce înseamnă coaching și pe cine ajută? Cum știm dacă avem nevoie de coaching? Și poate cel mai important lucru … cum știm cum să ne alegem coach-ul?
Trebuie să recunosc că eu sunt pasionată de coaching. Ador să lucrez cu oamenii și Domnul mi-a dat un har aparte de a ajunge la inimile oamenilor și de a-i face să mă asculte când am ceva de spus. Din aceste motive am început cu mult înainte să-mi iau atestările, să citesc și să mă informez despre această meserie. Aș prefera să ii spun artă pentru că atunci când ai în mâna ta destinul unui om trebuie să faci artă ca să reușești să îi amprentezi în bine existența.
Ce este coaching-ul?
Nu vreau să vă dau o definiție luată de pe net. Asta puteți să faceți singuri. Eu vreau să vă fac să înțelegeți care este cu adevărat semnificația și rolul acestei profesii.
Coachingul este practic un angajament pe care tu ți-l iei că vrei să schimbi ceva în viața ta. În prima fază tu admiți că ai o problemă și te-ai decis să o rezolvi. Trebuie să-ți precizez de la început ca nimeni și nimic nu poate să rezolve aceste probleme în locul tău. Dacă tu crezi că un coach e o persoană la care tu te duci, ii povestești ce ai și el scoate o soluție din pălăria magica … te înșeli amarnic. În coaching Tu faci toată treaba și să știi că nu e treabă ușoară.
Pe cine ajuta coaching-ul?
Aceasta este o întrebare foarte frumoasă. Coaching-ul ajută pe oricine are nevoie să își schimbe cadrul de referință – perspectiva. De la omul de rând la marii directori de corporații toți pot beneficia de pe urma relației de coaching.
Cum știm dacă avem nevoie de coaching? Pai dacă aveți o problemă și ați simțit deja acest lucru, e clar ca sunteți pe drumul cel bun. Acum depinde de voi în ce măsură vă doriți să și rezolvați problema.
Acum vine întrebarea cea mai grea: cum alegem coach-ul? Aici slava Cerului că avem de unde alege. După cum vă povesteam, există foarte multe școli care acordă atestatul de coach. Sincer sfatul meu este să alegeți coach-ul în persoana celui cu care rezonați cel mai bine.
Această călătorie alături de îndrumătorul vostru este una grea și în care trebuie să aveți multă răbdare. E foarte important să faceți alegerea corectă.
De multe ori se poate întâmpla dacă mergeți la o persoană foarte bine văzută și cu multe recomandări extraordinare să nu simțiți nimic și vouă acea persoană să nu vă „spună” nimic special. Mergeți mereu alături de cine simțiți că vă înțelege și cel mai important: mergeți alături de o persoană în care aveți încredere.
Vă dau exemplul celui mai bine cotat coach din România la ora actuală: Loredana Latis.
Mulți poate că ați auzit de ea, unii poate chiar ați studiat alături de ea la Academia de Coaching sau unii dintre voi ați beneficiat de ședințele ei de coaching one to one.
Loredana și-a început cariera în coaching în anul 2010 și a reușit până acum să schimbe viața a peste 1200 de persoane în timpul a 1500 de ore de coaching (personal sau de grup).
Să vă spun un mare secret: niciun coach nu deține răspunsul la problema voastră. Numai voi îl știți. Ce m-a impresionat pe mine la ea este ca postează în fiecare zi cel puțin un video pe pagina de Facebook prin care răspunde la întrebările oamenilor și oferă soluții despre cum poți să crești personal și profesional. Este un speaker foarte bun care știe să te ghideze cu ajutorul NLP-ului sa găsești singur răspunsul căutat.
El / ea vă pot spune niște concluzii la care au ajuns în urma experienței lor și a cazurilor pe care le-au întâlnit. Ei vă pot arata un drum dar voi și numai voi sunteți cei care puteți să alegeți să mergeți pe acest drum.
Loredana Latis vorbește cu inima și găsește resursele necesare să zâmbească în fiecare zi. Ea spune “te iubesc” tuturor și o face tocmai pentru a arăta oamenilor cât sunt de speciali și ca toți merită iubire. Ea abordează teme ca: fricile, cum să înveți să te iubești, cum să îți asculți corpul, cum să ai succes în cariera sau cum să îți armonizezi viața de cuplu.
Puteți să îi urmăriți video-urile gratuite sau puteți să mergeți la cursurile organizate de Loredana Latis. Dacă considerați că aveți nevoie de o ghidare personală atunci există și servicii de coaching one to one. Toate informațiile le găsiți pe pagina ei sau pe site-urile aferente.
Ce vreau eu să vă spun însă este că nu este o rușine să apelezi la un coach, ba din contra. Faptul ca admiți că ai nevoie de un ghidaj nu te face mai slab ba din contra, te întărește și–ți scoate în evidență calitățile.
Fiecare astfel de călătorie începe atunci când tu decizi să iei frâiele vieții tale în mână. Prima lecție de coaching o ai cu tine și numai cu tine. Abia când începi să te înțelegi pe tine și să te asculți, să te iubești și să te accepți .. abia atunci ești gata să oferi și altora sprijin.
Acordați-vă timp și nu uitați că sunteți principalii actori din viața voastră. Nu cedați rolul principal altcuiva. Nu se va descurca la fel de bine.
Ne citim în curând dar până atunci ..
Follow your H.E.A.R.T.!
Sursa: laviniawellness.ro