“Cel care poate să suporte decepția cu ușurință, primește ca pe un har, dreptul nepieritor al liniștii.” Rabindranath Tagore
Stresul este parte din viața noastră. Nu există om să nu fie supus presiunilor și factorilor de stres din jurul nostru. Toată viața noastră este bombardată cu situații stresante și provocării. De acea m-am gândit ca ar fi de mare ajutor să facem un serial despre relaxare! De ce trebuie să ne relaxăm și ce se întâmplă cu organismul nostru dacă-l supunem mereu la situații stresante.
Termenul “stres” a fost definit încă din 1925 de către un savant de la Universitatea din Montreal, Selye Hans. Acesta explica în lucrarea sa, “From Dream to Discovery” (De la vis la realitate), cum a ajuns să înțeleagă conceptul de stres ți felul în care acesta ne afectează sănătatea. Orice dezechilibru înregistrat între situația reală în care se găsește omul (mediul intern sau extern) și sistemul de adaptare al organismului, dă naștere la un semnal de alarma, o reacție de stres care încearcă să restabilească echilibrul normal.
Față în față cu orice situație stresantă, organismul mobilizează toate energiile pentru a remedia situația. Ceea ce trebuie sa înțelegem despre stres este ca organismul nostru răspunde la fel indiferent de tipul de stres exercitat asupra lui, fie el de ordin medical, emoțional, profesional, social.
Epoca vitezei a adus, pe lângă foarte multe lucruri bune, și mult mai mult stres și lucruri stresante în viața noastră. Toți suntem într-o continua alergare și agitație iar presiunea creste cu fiecare an.
Indiferent cât de mare este potențialul uman de adaptare, el nu poate întotdeauna să țină pasul cu ritmul schimbărilor din viața noastră. Din ce în ce mai multe boli au la origine aceste deficient de adaptare. Organismul are nevoie de relaxare și de pauze pe care de cele mai multe ori uitam sa i le oferim. O metoda foarte eficienta de a preveni aceste boli și de a găsi calea spre vindecare este de a pune organismul în stare de repaus cu ajutorul relaxării.
În prezent , dificultățile de adaptare față de agenții de stres constituie principalul factor de îmbolnăvire. Stresul este vinovat pentru foarte multe ulcere, infarcturi, nevroze și psihoze, hipertensiuni arteriale.
Ceea ce face relaxarea este în primul rand percepută ca o diminuare a activităților zonelor din creier, implicate în apariția și menținerea stărilor emoționale și a dialogului tonic-emoțional.
Relaxarea face ca tensiunile create de acest dialog sa scadă și să se instaureze starea de bine generalizată.
Relaxarea este “o stare globală, care presupune nu numai intervenția creierului, ci și a centrilor de reglare subcorticali, respective de sub cortex, care scapă în mod normal controlului mental.”
Gama patologica se diversifică din ce în ce mai mult având la baza o autointoxicație cronica cu situații stresante și presante. De aceea omul care trăiește în strânsă comuniune cu natura, mănâncă sănătos, petrece timp afară, la adăpost de factorii poluanți, este mai sănătos și are o rezistență crescută în fața bolilor, pe când cel supus în fiecare zi factorilor stresanți și experimentează o accelerare continua a ritmului de viață, are o rezistență mai scăzută și este predispus către îmbolnăvire.
Găsirea echilibrului în viață este poate cel mai important.
Sper că am reușit să vă aduc în prim plan ce însemnă stresul și cât de mult rău ne poate face. Începând cu articolul viitor o sa exploram împreună diferite tehnici de relaxare și cum putem să le aplicăm cât mai eficient și să le facem loc în viața noastră din ce în ce mai încărcată. O sa începem cu yoga și ce beneficii aduce organismului.
Pana atunci, lasati stresul la o parte si
Follow Your HEART.
Bibliografie : Dr. Arcadie Percek – “ Relaxarea gimnastica omului modern”, editura Ceres, Bucuresti, 1981
Sursa: laviniawellness.ro