Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni, mai ales în rândul femeilor, este mâncatul compulsiv. Foarte multe doamne și domnișoare nu își găsesc liniștea și nu reușesc să se oprească din acest mâncat dezordonat.
Dar oare care este adevăratul motiv al acestei afecțiuni care este foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător?
Nu știu dacă v-ați gândit cumva la cauzele bolilor sau ce anume se întâmplă in corp de ajunge să se îmbolnăvească, dar ipoteza cauzelor spirituale ale bolilor câștigă din ce în ce mai mulți adepți. Eu sunt una dintre ei și va spun și de ce. Am observat în foarte multe cazuri cum gândurile pot să ne îmbolnăvească și cum ne pot salva. Emoțiile noastre joacă un rol vital în sănătatea noastră.
Grăsimea corporală are o cauză psiho-emoțională mult mai adâncă și mai puternică decât cea evidentă, și anume mâncatul excesiv. Cauza este lipsa iubirii de sine. Această grasime și celulita de care ne chinuim toate să scăpăm este de fapt felul corpului nostru de a ne atrage atenția că nu ne prețuim suficient și că nu ne arătăm suficientă iubire: noi-nouă.
Ce este acest mâncat compulsiv de fapt?
Este refugiul emoțional al multor persoane. Este modul prin care își găsesc satisfacție imediată dar ca orice tulburare de dependență, partea de satisfacție este urmată de un episod violent de regret, de remușcări care contribuie și mai mult la scăderea stimei de sine.
De obicei o persoană care suferă de această tulburare își folosește corpul supraponderal drept un scut impotriva societății. Ea nu se consideră suficient de bună și se agață de mâncat să poată să facă față acestor sentimente. Din păcate însă acest comportament nu face altceva decât să o mențină în acest cerc vicios pe care nu-l poate rupe și se afundă tot mai rău.
Aceste persoane minunate au nevoie de ajutor pentru că ele nu pot rupe cercul singure. Aceasta este partea cea mai grea din tulburările de adicție- faptul că persoanele nu pot spune STOP singure.
Care sunt simptomele mancatului compulsiv?
Semnele și simptomele mâncatului compulsiv sunt destul de multe și nu trebuiesc ignorate. Dacă te regăsești in rândurile de mai jos consultă cât mai repede un doctor sau/și un terapeut.
Dintre cele mai importante semne amintesc aici:
- Mâncatul haotic și necontrolat chiar și atunci când nu există senzația de foame;
- Mănâncat mai repede decât de obicei;
- Se preferă mâncatul singur din cauza sentimentului de rușine;
- Sentimente de vină din cauza mâncatului in exces;
- Preocupare față de greutatea corporală;
- Istoric de fluctuații in greutate;
- S-au încercat foarte multe diete și în general fără succes;
- Anxietate la limită cu depresia;
- Greutate corporală crescută,
- Oboseală;
- Credința ca viața va fi mai bine după ce reușesc să slăbească;
- Mănâncă puțin în public dar mențin o greutate corporală ridicată;
- Scăderea apetitului sexual sau aruncarea în relații obscure.
Acestea sunt numai o parte dintre semnele și simptomele pe care le poate avea o persoană care suferă de această tulburare.
Lasat netratat mâncatul compulsiv duce la afecțiuni foarte grave cum ar fi: colesterol marit,hipertensiune arterială, diabet, boli de inima, apnee în somn, depresie majoră, boli de rinichi, artrită, deteriorarea articulațiilor, atac cerebral.
Dacă te regăsești printre rândurile de mai sus trebuie în primul rând să realizezi că suferi de boală și nu este un moft sau o lipsă de ambiție. Este o tulburare foarte gravă și nu trebuie sub nicio formă să o lași în voia întâmplării.
Nu trebuie să iți fie rușine! Nu ai de ce! Familia și prietenii trebuie să inteleagă că mâncatul compulsiv este o tulburare foarte serioasă care se poate complica ireversibil și poate conduce chiar la moarte.
Dacă ai întrebări despre această afecțiune sau dacă ai nevoie de ajutor scrie-mi pe adresa lavinia@inoglinda.com și iți voi da toate detaliile.
Nimeni nu poate să învețe iubirea de sine în locul tău. Nici chiar eu, terapeutul. Tu ești singurul în măsură să schimbe ceva în viața ta.
Terapeutul poate doar să îți fie alături și să te ghideze și să îți arate cât de minunat ești și dacă este bună direcția spre care te îndrepți dar cuțitul și pâinea se află în mâinile tale.
Am vrut neapărat să scriu acest articol în primul rând din respect pentru toți cei care se luptă cu această tulburare și în al doilea rând să trag un semnal de alarmă. Această afecțiune este foarte serioasă și gravă și din păcate tot mai des întâlnită.
Acum în prag de sărbătoare persoanele sensibile sunt și foarte expuse și pot oricând să alunece în mrejele acestei tulburări nemiloase.
Vestea bună este că suntem aici să ajutăm așa că nu esti singur! Trebuie doar să te decizi că vrei să te salvezi.
Ne citim in curând dragii mei. Între timp stați aproape de noi și nu uitați să priviți InOglinda din când în când.