Atitudinea discipolului

imagesAtitudinea, gȃndirea, experința, cuoștințele și faptele sunt ceea ce determină această separare ȋntre maestru și discipol.

Vreau să vorbesc acum despre atitudinea noastră cȃnd vrem să dobȃndim abilități noi. Ȋn ceea ce urmează, voi folosi cuvȃntul maestru pentru a defini o persoană care ȋntr-un anumit aspect al vieții a acumulat suficientă experiență ȋncȃt ȋi poate ȋnvăța și pe ceilalți iar cuvȃntul discipol definește acea persoană care vrea să ȋnvețe.

Mă refer la a explica și a ȋnvăța ceva, la nivel generic. Nu neapărat acel concept de maestru – guru, cel iluminat, ci pur și simplu, un om cu experiență dispus să o ȋmpărtășească cu ceilalți.

Există o zicală „teoria ca teoria dar pratica ne omoară”. Lucru care este adevărat. Putem avea cunștințe teoretice și opinii despre, dar foarte important este să știm cum să le punem ȋn pracțică. Cum să transformăm cunoașterea ȋn experiență.

Ȋn această dinamică a transformării cunoașterii ȋn experiență sunt importante atitudinea – felul ȋn care corelezi informațiile și cantitatea de informații pe care o ai.

Și atunci apare urmatoarea situație, de altfel firească. Te apuci muncitorește și ȋnveți. Practici cȃte ceva mai citști din nou teoria, mai faci puțină practică, dar na, nu prea merge. Practica ta nu prea are rezultate …

Doar că vrei să ȋți iasa! Vrei să poți face și tu! Minunat!

O soluția fiabilă ȋn acest caz este să mergi la cineva care face acel lucru mai bine ca tine …

Și ajungi acolo, la „maestru” și ȋi ceri să te ȋnvețe. Dar ești cu adevărat dispus să ȋnveți? Ești dispus să ȋți ajustezi atitudinea, gandirea, felul ȋn care vezi lucrurile ȋntrașa fel ȋncȃt să ai alte rezultate?

cunostinte-experienta

Ca să nu folosesc pre multe cuvinte, poza aceasta demonstrează diferența dintre cunoștințe și experiență. Ideea de bază o reprezintă felul cum faci asocierea ȋntre diferitele concepte și termeni și felul cum pui ȋn practică aceste asocieri.

Felul ȋn care tu, ca „ucenic” vezi lucrurile și asocierile pe care le faci ȋntre diferitele concepte teoretice pe care le-ai acumulat sunt ceea ce determină rezultatele pe care le ai.

Felul ȋn care el ca „maestru” vede lucrurile șȋ modul cum asociază conceptele sunt ceea ce ȋi determină rezultatele.

Dacă vrei să ai și tu aceleași rezultate ar trebui să ȋnțelegi felul cum gandește el, felul cum vede el lucrurile și motivul pentru care face acele asocieri. Abia după ce ai ȋnțeles complet aceste aspecte, și după ce rezultatele au apărut ȋn practică poți să te gandești cum să ȋmbunătățești ceva la asocieri și gȃndire.

Dar cȃte odată, facem o chestie de majoră mȃndrie. Deși mergem să cerem ajutor, ȋncepem să ȋl contrazicem … Ȋncepem să ne arătăm superioritatea noastră teoretică, că de noi am citit …

Și nu acceptăm să ne schimbăm atitudinea, să ne schimbăm comportamentul și gȃndirea pentru a obține rezultatele dorite, dar așteptăm să ne ȋnvețe „maestrul” secretul lui, tehnica lui magică și specială cu care să reușim, ironic totuși, să reușim să folosim secretul lui magic ȋn tehnica noastră. Să adaptăm felul lui de a fi la felul nostru de a fi fără ca noi să schimbăm nimic. Ceea ce evident are ca rezultat un eșec total …

Și „maestrul” ȋți tot arată cheia, secretul lui magic ȋncă de cȃnd a ȋnceput să te ȋnvețe. Dar tu nu vrei să ȋl vezi. Mai corect ar fi nu vrei să ȋl accepți ca fiind așa de simplu … Și totuși nu are alceva ce să te ȋnvețe. Mai mult decȃt ce face și de unde ȋși gasește motivația pentru a face ceea ce face nu are ce să ȋți arate.

Nu vreau să spun acum că cineva deține adevărul suprem. Vreau să spun că mai ȋntȃi ar trebui să ȋnțelegi și să accepți ȋn ȋntregime modul de lucru al „maestrului” și să ȋnțelegi ce ai de schimbat la tine pentru a face ceea ce face și el. După ce ai făcut ajustările necesare ȋn atitudinea și comportamentul tău și ai ȋnțeles ce și de ce, poți să te gandești la cum ar fi dacă.

Ceea ce facem noi, din mȃndriuța noastră cea de toate zilele, este să ne grăbim să judecăm. Să găsim cusururi pentru care tehnica „maestrului” nu e bună. Nu poate fi adaptată ȋn cazul nostru. Și ne amăgim judecȃnd și etichetȃnd ȋnainte de a ȋnțelege. Ceea ce ne oprește din evoluție.

Asta nu are cum să funcționeze, asta nu pot să o pun ȋn practică, asta sigur nu merge la mine … sunt doar moduri și gȃndiri prin care ne blocăm propria evoluție refuzȃnd să ieșim din zona de confort.

Privind InOglinda, amintește-ți că vezi ceea ce alegi să vezi, dar ea reflectă ȋntregul!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, îl poţi distribui rapid prietenilor folosind unul din canalele de mai jos.

Opinii

opinii