Vreau să vă povestesc cum mi-am schimbat eu viața. Treceam printr-o perioadă mai dificilă și tot încercam să găsesc activități care să mă ajute să depășesc momentul. La sport mă gândeam eu, mai exact arte martiale, sport și autoapărare în acelaș timp.
Am găsit două locații și deși mă hotărâsem la una, am zis hai să văd ce-mi spun și cei de la a doua. Mi-a răspuns o voce fermă și m-a invitat să vin în acea zi să văd un antrenament de arte martiale. Am încercat să găsesc o scuză să zic ca nu ajung, dar vocea mi-a zis calm dar poruncitor: “o să ajungi”. Ei bine, am ajuns. Am intrat în sală, l-am salutat pe Sensei și m-am așezat pe bancă să urmăresc antrenamentul. În fața mea se luptau doi băieți într-un stil pe care nu-l cunoșteam dar care m-a fascinat pe loc. La final m-am dus la Sensei și i-am zis că vreau să mă învețe “asta”. El mi-a zis că e Pangration și mă așteaptă la antrenament. Și asta a fost! A fost dragoste la prima vedere și de atunci am învățat multe și continui să învăț în fiecare zi. Eu sunt de formație istoric așa că nu se putea să nu vă iau cu mine undeva departe … departe … în secolul al VII-lea I.Cr. unde luptele corp la corp erau la loc de cinste. Vă duc în Grecia Antica, acolo unde comerțul, arta și războiul erau îndeletnicirile principale ale oamenilor din acea perioadă.
Exotic și misterios, mai dur decât boxul și luptele, dar și mai complex, Pangration a apărut în Grecia Antica. Pangration a fost inventat de doi dintre cei mai îndrăgiți eroi greci: Heracles și Tezeu. Pentru că este un sistem de luptă complet: tehnici de proiectare, strangulare, chei și control articular, tehnici de lovire cu brațele și picioarele și pentru că practicanții lui aveau o deosebită pregătire fizică și psihică, Pangration era folosit ca și modalitate de antrenament pentru armatele grecești și a fost introdus ca disciplină la Jocurile Olimpice din anul 648 i.Ch.
Anii de glorie ai Pangration au apus brusc în 393 d.Ch. când împăratul Theodosius I a interzis Jocurile Olimpice.
La începutul anilor ’90 Kirios Arvanitis și-a dedicat timpul și viața pentru a readuce Pangration în ochii oamenilor și pentru a atrage atenția asupra beneficiilor practicării acestui sport. Daniel Butinger (primul campion mondial de Pangration din România) a încercat împreună cu Sensei Gheorghe Cojocaru (clubul Shin Daito – București) să introducă Pangration și în România, în anul 2000. Tentativa a eșuat pentru că nu a existat suficient sprijin la nivelul federațiilor de arte marțiale existente la aceea vreme.
Dar Sensei Ghoerghe Cojocaru a reușit înființarea în anul 2010 a Asociației Române de Pangration Athlima și în 2012 s-a obținut recunoașterea Pangration Athlima de către MTS ca ramură de Sport.
Trebuie să mai spun ce este atât de minunat la Pangration. Este un sport total. Îmbină puterea minții cu agilitatea trupului și le lucrează pe amândouă în același timp.
Pentru femei mi se pare excelent. Te învață să ai încredere în tine și să nu te pierzi cu firea când te găsești în situații stresante. Pangration te învață să reacționezi și te ajută să te cunoști mai bine. Consider că trăim într-o lume foarte violentă … din ce în ce mai violentă și este vital să știi să te aperi.
Noi nu practicam artele marțiale să sărim la bătaie pe stradă. Asta fac numai puștanii teribiliști și care de obicei mănâncă bătaie când îi apucă demonstrația unde nu e cazul. Noi învățăm să ne apărăm și să controlăm situația.
În 2016, se va înființa Federația Română de Pangration Athlima iar anul acesta, în perioada 14-15 noiembrie, va avea loc a patra ediție a Campionatului European de Pangration ce va fi găzduită de țara noastră.
Așa că, dacă doriți să experimentați un stil de luptă complet, trebuie neapărat să încercați Pangration , este cu siguranță stilul holistic de luptă – al viitorului.
Sursa: laviniawellness.ro