Depresia de Sărbători- cum o depășim?

 

depresie

Perioada sărbătorilor de iarnă este una cu foarte multă presiune și încărcătură emoțională pentru toată lumea.

Stresul și anxietatea pot să sporească în această perioadă și din cauza dificultăților financiare, așteptărilor nerealiste și din multe multe alte motive. Unii suferă in această perioadă de tulburare de SAD ( seasonal affective disorder) sau depresia de iarnă. Aceasta se manifestă sezonier și de cele mai multe ori nu se cronicizează.

S-a împământenit greșit ideea că numai cei care sunt singuri in perioada sărbătorilor de iarnă suferă de depresie și anxietate, pentru că această perioadă aduce mai aproape familia, și se petrece mai mult timp cu persoana iubită.

Din păcate, așteptările înalte și evaluarea reușitelor din anul care tocmai se apropie de final au un efect declanșator de stres pentru majoritatea oamenilor.

Febra pregătirilor, mâncatul in exces și lipsa somnului nu ajută nici ele prea mult.

Iată ce puteți face să preveniți aceste stări de anxietate și să vă bucurați la maxim de sărbători.

În primul rând, să vedeți că adevărata magie se află în voi și că sunteți voi cei care aveți toată puterea să schimbați ceva in viața voastră. Se spune că dacă nu iți place ce vezi la televizor, pui mâna și schimbi canalul. Exact același lucru trebuie făcut și în viață.

Nimeni nu are puterea să ia decizii in locul nostru și cu atât mai mult să le implementeze. Așa că nu mai așteptați rezoluția de Anul Nou și lucrați la schimbare chiar de astăzi!

În al doilea rând, nu vă lăsați pradă meselor mult prea bogate. Faptul că mâncați zece sarmale la o masă nu o să vă facă să fiți mai iubiți sau mai fericiți..ba din contră. Satisfacția de moment are un preț foarte mare, si anume, adâncirea depresiei și scăderea stimei de sine. Putem să ne bucurăm de Sărbători și altfel, nu este obligatoriu să ne imbuibăm fără măsură și să ne punem în pericol sănătatea pentru nimic.

Dă-ți voie să simți! Dacă treci printr-o perioadă dificilă este perfect normal să te simți trist și să nu iți dorești să socializezi. Nu e nimic. Dă-ti timpul de care ai nevoie pentru vindecare indiferent de perioada anului și indiferent de ceea ce spun cei din jur. Prietenii adevărați vor ințelege..de restul să nu te intereseze.

Fiți realiști! Ok..și ce dacă in acest an sărbătorile nu arată perfect pentru voi? Nu e nicio problemă reală. Toate in jur se schimbă și cu siguranță și voi vă schimbați.

Folosește această perioadă să iți dai seama ce iți lipsește cu adevărat și ce iți dorești in viața ta. Ia-ți o pauză- ascultă muzică, uită-te la filmul tău favorit sau fă ceva ce iți aduce cu adevărat plăcere. Meriți timpul tău cu tine, așa că oferă-ți-l.

Învață să spui NU! Ești singurul în măsură să decidă ce face cu timpul său. Nu spune da numai de dragul acceptării și ca să nu se supere lumea pe tine. Gândește-te cât de multă presiune pui pe tine încercând să îi faci pe toți fericiți. Ei bine, oricum nu o să reușești.

Cere ajutor daca ai nevoie! Sa nu iți fie rușine să ceri ajutor. Sănătatea si viața ta sunt cele mai importante. Cui îi pasă despre ce zice lumea? Cel mai important lucru este să fii tu bine. Vorbește cu terapeutul tău și lasă-l să te ajute pentru că știe cum să iți fie alături.

Sfatul meu către tine este să te bucuri de fiecare zi și de fiecare moment pentru că noi suntem cei care dăm greutate momentelor și noi suntem singurii capabili să ne regizam propriile amintiri și experiențe de viață indiferent de perioadă sau anotimp. Fă din viața ta o sărbătoare nesfârșită.

 

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, îl poţi distribui rapid prietenilor folosind unul din canalele de mai jos.

Opinii

opinii