Meditatia, rugaciunea si pacea launtrica.

meditatie-rugaciune-pace-launtrica

Un subiect despre care multa lume vorbeste si se spun multe si se ofera multe tehnici, unele mai puternice decat altele …

Meditatia este cumva considerata mecanismul sau ansamblul de tehnici prin care cineva poate ajunge la pacea interioara. Si fiecare scoala si sistem de credinte ofera anumite tehnici considerate „mai directe decat ale concurentei”.

Intentia mea nu este de a discuta diferitele tehnici de meditatie si a prezenta pareri personale pro si/sau contra. Vreau doar sa punctez cateva aspecte pe care le consider importante, legate de continut si nu de forma.

Primul aspect este acela al meditatorului ca si tip de comportament. Cum este „meditatorul” inainte de a incepe practica meditatiei, in timpul meditatiei si dupa terminarea meditatiei.

Astfel ca marea majoritate a tehnicilor de meditatie recomanda retragerea intr-un spatiu linistit si care sa „ofere” liniste pe tot parcusul practicii. Un alt element destul de des intalnit este folosirea aromoterapiei pentru a „stimula” efectele meditatiei.
OK pana aici toate bune si frumoase, ne incuiem in camera tragem draperiile aprindem betisoare (sau ce are fiecare) si incepe practica meditatiei.

Intrebarea se pune „CINE ESTE CEL CE MEDITEAZA?”

Pentru ca se observa o stare de spre relaxare si calm inainte ca de, te pregatesti de meditatie, ajungi in anumite stari de constiinta extinsa in timpul meditatiei si pe urma, gata mi-am terminat treaba pot sa ma intorc la starea mental/emotionala de dinainte …

Daca asta este abordarea atunci e cumva o pierdere de timp. La ce bun sa spun 1 ora (sau mai mult) rugaciuni sau silabe sacre sau mai stiu eu ce alta tehnica este folosita, daca pe urma, dupa ce am termina (m-am zenuit destul) revin la conditia initiala …

Al doilea aspect, daca aceasta tehnica, oricare ar fi ea, aduce pacea interioara, inseamna ca nu prea e interioara ci exterioara, este o pace indusa in interior din exterior, pace care dispare imediat ce tehnica se termina, sau mai poate dura ceva timp, dar va disparea …

Daca tot se cheama pacea interioara, sau pacea launtrica, asta inseamna ca nimic din ceea ce se manifesta in exterior nu o poate influenta sau altera, si atunci ce tehnica folosesti pentru a ajunge la pacea launtrica daca nu poate fi influentata din exterior??

Raspunsul graviteaza in jurul intrebarilor „Cine sunt eu, cel ce vrea sa obtina pacea launtrica folosind X metoda?” si „Cine sunt eu meditatorul in raport cu aceasta pace launtrica? Este o stare naturala a mea sau este ceva exterior, indus?” Si o intrebare derivata „Care este starea mea naturala raportandu-ma la cine sunt eu?”

Acum un argument la care usor se poate ajuge este acela al „repetitiei”. Adica tot practici acele tehnici pana cand devii stapan pe stare, pana te obisnuiesti cu ea, pana …., pana …. lista este lunga. Este pe jumatate adevarat acest lucru, ca devii cumva constient de interior in timp, si prin practica incepi sa constientizez anumite aspecte. Asa este. Si pentru inceput tehnicile sunt utile, necesare in unele aspecte. Dar sa ramana la unelte folosite pentru a atinge un scop, nu un scop in sine. Facand o comparatie sa ne gandim la o carja. E ok sa folosesti una cand ai piciorul in gips, dar dupa ce se vindeca piciorul e stupid sa o cari dupa tine ca „asa m-a ajutat sa ajung aici, de aici in colo am nevoie de ea sa merg” … Cand de fapt ai nevoie sa renunti la carja si sa reincepi sa mergi.

Daca la inceput o tehnica sau alta poate fi utila, este important sa nu devina un tipar, un obicei. Pentru ca o data format te trage foarte mult in jos …
A cauta sa simti si sa intelegi cine esti tu cel ce face exercitiul, nu doar ce se simte in exercitiu este un bun mod de a pastra practica la nivel de unealta si a nu-i permite sa ajunga ritual …

Si in felul acesta se ajunge din nou la intrebarea „Care eu?”.

Pai raspunsurile se gasesc mai degraba prin contemplare si recunoastere decat prin practica. E ca si cum ai medita tot timpul si totusi nu faci nimic deosebit sau nu depui vreo forma de efrot in acest sens.

Se cheama „pacea launtrica” cu un motiv pana la urma …

Acum fiecare sa il gaseasca pentru el …

Dacă ţi-a plăcut acest articol, îl poţi distribui rapid prietenilor folosind unul din canalele de mai jos.

Opinii

opinii