E ok să spui NU:program în 10 pași

sa-spui-nu

Nu! Nu! Nu! Nu știu voi cât de des ați auzit acest cuvânt, dar eu una am început să-l iubesc din ce în ce mai tare.

Dar să mergem un pic în adâncul nostru și să vedem ce se întâmplă cu acest NU. Cine este? De unde vine? De ce ne este atât de frică de el?

Eu una nu prea îl folosesc, ba din contră, îmi pun și clientele să scrie compuneri în care să nu folosească negația. Sunt momente însă când este foarte bine să înveți să spui NU. Ia să vedem care sunt acele moment?

În primul rând când iți dorești așa de mult să faci pe plac tuturor încât uiți de tine și de ceea ce îți dorești să faci tu cu adevărat. Asta înseamnă că tu practic te vinzi pentru puțină atenție și acceptare.

În al doilea rând, este foarte important să înțelegi următorul lucru: nu o să poți să mulțumești pe toată lumea.  Mereu o să fie cineva care nu este satisfăcut de ceea ce se întâmpla și de ceea ce faci tu.

Și o să-ți mai spun un secret. Nimeni nu o să te iubească mai mult pentru că ai renunțat la tine. Nici nu te vor respecta mai mult. Ba din contră. Vor crede că li se cuvine și vor încerca să obțină de la tine mai mult, și mai mult, și mai mult …

Dacă îi lași să facă acest lucru, nu o să mai reușești să ieși din bucla asta și te vei prinde în mrejele acestui carusel pe care nu o să-l mai poți controla.

Atunci, ce este de făcut? Cum înveți să spui NU și să nu mai uiți de tine și de nevoile tale?

  1. Dă-ti voie să spui NU. Să știi ca nu e nicio problemă să spui nu. Și nici măcar nu trebuie să te justifici față de ceilalți. Este însă important să păstrezi un echilibru și să te orientezi exact spre lucrurile care iti fac tie plăcere cu adevărat.
  2. Stabilește-ți granițele personale. E foarte important să îți stabilești tu exact ce este de făcut cu timpul tău și cu cine dorești să-l împarți. De exemplu, nu vrei să ieși două seri la rând și indiferent de cine insistă nu cedezi acest spațiu construit pentru tine.
  3. Ai grija la tehnicile de convingere folosite. Sunt foarte mulți oameni care încearcă tot felul de metode pentru a te face să te simți vinovat și să accepți ceea ce ei iți cer. Nu te lăsa prins în acest cerc vicios și nu uita că nu trebuie să explici alegerile tale nimănui.
  4. Exersează să spui NU. Da, știu că poate sună puțin stupid, dar e important să te uiți în oglindă și să te privești spunând nu. O să vezi că o să-ți vină mai ușor pe urmă.
  5. Cere mai mult timp până să dai un răspuns clar. Nu te arunca să răspunzi imediat și să regreți mai tărziu. Cere timp să cântărești decizia și să iei hotărârea care iți convine cel mai mult.
  6. Începe a spune NU cu un compliment. Adică, să spui ceva de genul: Mă bucur că te simți bine cu mine, dar … În acest fel persoana se va simți mult mai bine și va trece mai ușor peste nu-ul tău.
  7. Spune un NU ferm. Trebuie să fii foarte clar când refuzi, dacă revii asupra decizie s-ar putea cei în cauză să nu te mai creadă. Și dacă nu ești ferm vor reuși să te facă să te răzgândești.
  8. Mulțumește și încurajează persoana. În primul rând mulțumește-i că s-a gândit la tine și incurajează-l că o să găsească cu siguranță un partener pentru acțiunea în care dorea să te implice.
  9. Alungă sentimentul de vinovăție. Nu ai de ce să te simți vinmovat pentru că ai decis ce este mai bine pentru tine. Ai făcut exact ce trebuia, așa că trebuie să te simți foarte bine. Felicitări.
  10. Lucrează la creșterea stimei tale de sine. Trebuie să înțelegi că tu ești numărul unu în viața ta. Dacă tu ești bine, și cei din jurul tău vor fi. Alege să-ți fie alături exact acei oameni care te pun în valoare și care nu folosesc metode de șantaj emoțional pentru a-și atinge scopurile, oameni care te respectă și îți respectă deciziile.

 

Sper ca acest drum în zece pași să vă ajute să învățați să spuneți NU. De ce? Pentru că așa o să vă prețuiți la adevărata voastră valoare și o să înțelegeți că nu aveți nevoie să cumpărați iubirea nimănui și nici acceptarea.

Voi sunteși artizanii propriei voastre vieți și voi sunteți singurii care puteți schimba ceva in ea, cu adevărat.

Este în regulă să spui NU. Este în regulă să nu explici de ce ai ales să faci acest lucru.

Ne citim in curând dragii mei. Între timp stați aproape de noi și nu uitați să priviți InOglinda din când în când.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, îl poţi distribui rapid prietenilor folosind unul din canalele de mai jos.

Opinii

opinii