File din manual – schimbare sau transformare

Schimbarea și transformarea unui comportament, așa cum folosesc eu termenii, deși au același rezultat motivația acțiunii este diferită, astfel la schimbare motivația este exterioară de multe ori de la nivelul logicii raționale iar ȋn cazul transformării motivația este interioară și apare din conștientizare de la nivelul simțirii.

schimbare

După cum spuneam schimbarea are ca sursă a motivației ceva exterior venit de la nivelul logic – rațional. Implică voința, determinare și control pentru a păstra atitudine sau comportamentul respectiv.

Ca să exemplific schimbarea este atunci cȃnd te duci la un psiholog și te sfătuiește să nu te mai refugiezi ȋn jocurile pe calculator. Sfatul este bun, intenția pe care terapeutul o are este una bună așa că pacientul ȋncearcă să se lase de jocuri. Doar că, doar ȋncearcă. Apare mandria ȋn primele zile / saptamȃni: uite mă, pot să stau și fără să mă joc pe calculator. Mȃndrie stimulată de cei din jur care-i apreciază efortul depus. Doar că ȋn timp devine normal pentru ceilalți să nu te mai joci pe calculator și nu mai ești ȋncurajat iar mȃndria ta că ai facut realizarea s-a dus odată cu realizarea ȋn sine – ai reușit să nu te joci pe calculator …

Mai rămȃne de rezolvat doar motivația pentru care te jucai pe calculator …

HHHHUUUU ?? Ce e aia ?? Eu m-am lăsat de jucat pe calculator, nu mai am nici o motivație să mă joc …

Doar că lucrurile nu sunt așa de simple cum par. Fiind vorba de o acțiune surogat, ramȃne golul de umplut – cum ar fi de o altă acțiune surogat.

Minunat, acum  am devenit social, mi-am facut cont de socializare (să nu ȋi dau numele că nu mă plătește pentru reclamă 3:)  ). Stau toată ziua și socializez!!!

Și uite așa schimbăm un demon pentru altul … Fuga de trăirile interioare nu se mai face acum ȋn lumea virtuală a jocurilor pe calculator, acum se face ȋn irealitatea truncheată a socializării.

transformareCȃnd vine vorba de transformare lucrurile sunt puțin diferite.

Transformarea vine din interior. Apare ȋntai conștientizarea a ceea ce se ȋntamplă de fapt, a fugii și neasumării răspunderii pentru trăirile interioare. Apoi apare conștientizarea responsabilității pentru ceea ce simțim. Acestea sunt premisele pe baza cărora poate ȋncepe transformarea sau alchimizarea comportamentului.

Că tot vorbeam de jocurile pe calculator …

Jocatul pe calculator, ca acțiune surogat, după cum spuneam este foarte ușor de ȋnlocuit cu o alta, ȋn exemplul de mai sus socializarea. Mai sunt și alte posibilități cum ar fi: un joc nou, o versiune nouă a jocului, o listă de seriale, refugiul ȋn lectură (chiar și cititul poate fi o acțiune surogat), mersul compulsiv la sală, tehnic vorbind orice activitate constructivă poate fi folosită ca acțiune surogat …

Pȃnă și „spiritualitatea” poate fi folosită ca acțiune surogat, ceea ce mi s-a părut fascinant … Am folosit ghilimele pentru că ceea ce făcea nu are legătură cu spiritualitatea, ci mai degrabă cu nebunia, să fiu sincer.

Acum dacă ȋn loc să se refugieze urgent și foarte rapid ȋn orice formă de distragere doar să nu mai simtă și-ar da voie să simtă ar fi alta discuția. Cȃnd ne dăm voie să simțim, odată cu simțirea apare și conștientizarea a ceea ce simțim și ȋnțelegerea nivelul de unde a apărut acea emoție, acel gol. Apare conștientizarea acelui eu care nu are sau nu a primit.

Pasul următor este să ȋntelegem corect natura acestui eu: De ce a fost creat? Cărui scop servea? Mai este nevoie de el? Cum poate această nevoie fi exprimată acum?

După care adevărata magie apare iar atitudinea noastră și comportamentul nostru se transformă. Adică ne ȋntelegem pe noi, ȋntelegem ce avem cu adevărat nevoie și cum să obținem acel lucru ȋntr-un mod constructiv și benefic nouă și celor din jurul nostru.

Dacă pot să spun așa, acum există certitudinea că acea acțiune este surogat, pentru că am văzut cui ȋi era surogat și de asemenea am ȋnvățat cum să fiu eu. Felul ȋn care mă comport acum, pe acest aspect este unul firect, natural, care nu necesită efort sau motivație. Pur și simplu …

Privind InOglinda, amintește-ți vezi ceea ce alegi să vezi, dar ea reflectă ȋntregul!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, îl poţi distribui rapid prietenilor folosind unul din canalele de mai jos.

Opinii

opinii