Existǎ o povațǎ ȋnțeleaptǎ: “la ceea ce nu ești dispus sǎ renunți te controleazǎ”. Cȃnd vine vorba de dependența emoționalǎ – atașamentele, acest sfat reprezintǎ esența independenței. Cu toate cǎ dependența se extinde dincolo de planul emoțional la toate celelalte planuri, cȃnd ȋnțelegem cum sǎ lucrǎm cu dependențele noastre pe unul din planuri vom ști sǎ le gestionǎm si pe celelalte.
Cu toții ne dorim, cel puțin mental, sǎ fim independenți financiar, emoțional, faptic, mental dar cȃt suntem de dispuși sǎ ne asumǎm aceastǎ independențǎ? Suntem cu adevǎrat dispuși sǎ plǎtim prețul independenței noastre?
Un aspect foarte important al independenței, pe care cred cǎ l-am mai menționat, ȋl reprezintǎ ordinea obținerii independenței. Mai toatǎ lumea ȋncepe cu cea financiarǎ. Este foarte la modǎ și foarte promovatǎ, ȋncurajatǎ chiar independența financiarǎ, doar cǎ aceasta este ultima dintre independențe.
Cȃnd vine vorba de indepențǎ, de libertate, de fericirea autenticǎ (acel sentiment de pace, liniște, acceptare, ȋnțelegere care nu are nevoie de un declanșator pentru a fi prezent), la ceea ce nu suntem dispuși sǎ renunțǎm (suntem atașați de acel ceva) ne controleazǎ. Ne controleazǎ fericirea, lniștea, libertatea.
Atașametul ȋnseamnǎ a pune un ceva/cineva responsabil de fericirea noastrǎ, de liniștea noastrǎ, de respctul nostru fațǎ de noi ȋnșine etc. Cȃnd am fǎcut aceastǎ asociere am renunțat la capacitatea noastrǎ naturlǎ de a fi fericiți și ȋmpliniți prin ceea ce suntem și am creat o imagine a noastrǎ care are nevoie de un motiv pentru a fi fericiți, ȋmpliniți.
Vreau sǎ subliniez ȋncǎ de la ȋnceput cǎ atașamentul nu este iubire. Iubirea este o stare de a fi naturalǎ ȋn curgere, acceptare și ȋnțelegere fațǎ de tot ceea ce este, pe cȃnd atașamentul reprezintǎ o stare de a fi ȋn care menținerea curgerii este condiționatǎ de prezenț obiectului atașamentului.
Și ne dorim sǎ fim independenți dar chiar știm cum sǎ facem acest lucru? Pentru cǎ nu de puține ori ne dorim independența fațǎ de ceva doar pentru a fi dependenți de alceva … Un exemplu simplu ȋn acest caz ȋl reprezintǎ o persoanǎ care vrea sǎ fie independentǎ financiar dar nu ȋnțelege lecția materiei și ȋn fuga dupǎ acest scop ajunge sǎ devinǎ dependentǎ de imaginea succesului. Ajunge sǎ sacrifice sǎnǎtatea, timpul petrecut cu cei dragi etc pentru a-și pǎstra imaginea de succes …
Ca ȋn orice acțiune a noastrǎ mai important decȃt scopul ȋn sine il reprezintǎ motivul. De ce ne dorim acel ceva? Ne dorim sǎ dovedim ceva cuiva? Sau ne dorim sǎ fim autentici ȋn exprimare, asta presupunȃnd cǎ ne cunoaștem cu adevǎrat și știm ceea ce suntem și ceea ce ne dorim.
Cȃnd vine vorba de independențǎ, libertatea autenticǎ o reprezintǎ eliberarea de la nevoia de a fi liberi.
Un prim pas spre dobȃndirea independenței il reprezintǎ cunoașterea de sine. Aceasta ȋți permite sǎ știi ce ȋți dorești cu adevǎrat și cȃt de departe ai fi dispus sǎ mergi pentru a obține acel ceva.
Un al2lea pas important este sǎ ȋncepi sǎ dezolți libertatea emoționalǎ și granițele personale. Acestea sunt temelia pe care poți zidi și celelalte forme de libertate, corect și complet.
Dupǎ ce acestea sunt bine conștientizate și suficient de bine integrate ȋn viața de zi cu zi poate urma independența mentalǎ, fapticǎ, voiționalǎ ca o consecințǎ fireascǎ a ȋnțelegerii a ceea ce suntem și a capacitǎții noastre de a pǎstra granițele personale.
Abia acum, la nivelul acesta putem sǎ ne bucurǎm de bani, de dimensiunea materialǎ fǎrǎ sǎ cǎdem ȋn capcana ei și sǎ ne cedǎm libertatea interioarǎ.
Altfel, vrem sǎ dovedim ceea ce suntem, vrem sǎ fim recunoscuți pentru ceea ce facem dar ȋntrebarea este cui vrei sǎ dovedești? Cui trebuie sǎ dovedești cine ești dacǎ tu știi cine ești?
Nu vreau sǎ spun acum cǎ at trebui cu toții sǎ mergem ȋntr-o peșterǎ și sǎ “ȋnvǎțǎm despre noi”. Nici pe departe! Și nici sǎ renunțǎm la serviciu și bani/dimensiunea materialǎ ci mai degrabǎ sǎ ne facem o evaluare corectǎ a stǎrii noastre interioare și a atașaentelor pe care le avem și sǎ ȋnvǎțǎm cum sǎ ne eliberǎ de ele.
Privind InOglinda, amintește-ți vezi ceea ce alegi să vezi, dar ea reflectă ȋntregul!