Un an nou – un nou ȋnceput

Zece pași spre un an mai bun sunt sigur cǎ ați mai citit/auzit cu destule ocazii, așa cǎ nu am sǎ insist cu astfel de recomandǎri, nu de alta dar mie tot timpul mi s-au pǎrut foarte subiective. Dincolo de subiectivitatea sfaturilor, eu personal, ca tot vorbeam de subiectivism, nu mǎ descurc prea bine cu obiective de ȋndeplinit. Aceasta dintr-un motiv foarte simplu. Fie mǎ prind total ȋn a atinge acele obiective ȋncȃt uit de celelalte detalii, fie scopul mi se pare atȃt de plictisitor ȋncȃt mǎ deprimǎ numai gȃndul de a face așa ceva.

Ȋn consecințǎ eu acționez puțin diferit. Am ȋn minte linia generalǎ și direcția spre care vreau sǎ mǎ ȋndrept dar nu insist musai care sǎ ȋmi fie modalitǎțile prin care sǎ ajung. Din cȃnd ȋn cȃnd reevaluez destinația sǎ vǎd dacǎ ȋncǎ coinicide cu interesele mele actuale și verific dacǎ nu cumva aș putea obține ceea ce am nevoie și prin alte modalitǎți decȃt cele pe care le aveam inițial ȋn minte. Știu cǎ sunǎ cumva nestatornic și lipsit de consistențǎ dar pentru mine funcționeazǎ…

Pentru mintea raționalǎ care cautǎ tot timpul siguranța și confortul “drumului sigur” ideea schimbǎrii este una periculoasǎ. Dar sincer sǎ fiu indiferent cȃt de ȋnspǎimȃntǎtoare ar suna la ȋnceput ideea schimbǎrii rezultatul acesteia meritǎ tot efortul. Cel puțin pentru mine a meritat de fiecare datǎ.

Un an nou, un ȋnceput nou. Eu aș zice, o clipǎ nouǎ – un ȋnceput nou. O nouǎ clipǎ de acum care ne aduce posibilitatea unui ȋnceput nou. De ce sǎ fiu ȋn contact cu nevoile mele doar o datǎ pe an și restul timpului sǎ merg din inerție ȋn conformitate cu ce gȃndeam atunci cȃnd pot sǎ fiu ȋn contact cu nevoile mele ȋn fiecare moment și sǎ acționez ȋn consecințǎ?

Așa cǎ ȋn loc de sfaturi despre ce acțiuni sǎ ȋntreprinzi pentru a avea un an bun eu propun cȃteva ȋntrebǎri la care fiecare din noi sǎ ne rǎspundem noi cu noi și pentru noi ȋnșine.

Ȋți face plǎcere ceea ce faci? Dintre activitǎțile pe care le poți face aici și acum ȋn acest moment care este aceea pe care ai face-o cu cea mai mare bucurie?

Ești fericit ȋn momentul acesta? Care dintre convingerile tale ȋți umbresc fericirea? Mai ai nevoie de ele?

Te consideri abundent? Care ȋți sunt definițiile și convingerile referitoare la dimensiunea materialǎ pe care ar trebui sǎ le schimbi ȋn momentul acesta pentru a permite abundenței sǎ se manifeste. ( Pentru mine abundența ȋnseamna capacitatea de a face ceea ce am nevoie sǎ fac, te ȋncurajez sǎ ȋți gǎsești propriați definiție dar una cat mai realistǎ).

Te consideri demn de a fi iubit? Care este imaginea ta despre tine și prin ce sisteme de valori te raportezi? Ȋți sunt toate aceste sisteme de valori benefice?

Crezi cǎ poți oferi iubire? Te cunoști suficient de bine ȋncȃt sǎ fi gǎsit ȋn tine sursa iubirii din care sǎ poți oferi?

Crezi cǎ l-ai ȋnțeles suficient de bine pe celǎlalt și raportul dintre tine și el?

Ȋți cunoști prețul plǎcerilor tale? Ești dispus sǎ ȋl plǎtești pe fiecare ȋn parte?

Ești dispus sǎ ȋți asumi starea de bine sau aștepți un factor din exterior care sǎ te facǎ sǎ te simți bine?

Cȃt de mult crezi ȋn tine și ȋn capacitǎțile tale? Cȃt de mult ȋți dai voie sǎ greșești pentru a ȋntelege modul tǎu corect de a face lucrurile?

Cȃt de ușor te ierți? Cȃt de repede ajungi sǎ ȋnțelegi lecția dintr-o experiențǎ dureroasǎ?

Cȃt de ușor dai de la tine doar pentru a le fi celorlalți bine? Cȃt de repede renunți la tine de dragul unor fantasme (a se ȋnțelege conceptele care ne sunt servite și dupǎ care ar trebui sǎ ne ghidǎm pentru cǎ așa face toatǎ lumea)?

Cȃt de senin știi sǎ accepti un compliment și cȃt de calm știi sǎ ȋnveți din criticǎ?

Cȃt de ușor ȋți este sǎ spui nu sau da atunci cȃnd simți ca trebuie sǎ spui nu sau da?

Dǎți voie sǎ simți și sǎ te cunoști dincolo de personalitatea ta. Permite-ți sǎ te iubești așa cum ești și prin aceastǎ iubire sǎ te redescoperi ȋn fiecare clipǎ.

LA MULTI (b)ANI!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, îl poţi distribui rapid prietenilor folosind unul din canalele de mai jos.

Opinii

opinii